Lappo.fi

Julkaistu 29.10.2019

Tammilastuista asiaa

Tynnyrikypsytys on perinteinen osa juomanvalmistusta, ja väkeviä alkoholien lisäksi myös olutta on säilötty tammitynnyreissä. Tynnyröinnin perinne on syntynyt välttämättömyyden pakosta, sillä aikana ennen teräskegejä puutynnyri oli parhaiten oluen kuljetukseen sopiva astia.

Tammisuutta olueen - helposti

Tynnyrikypsytys on perinteinen osa juomanvalmistusta, ja väkeviä alkoholien lisäksi myös olutta on säilötty tammitynnyreissä. Tynnyröinnin perinne on syntynyt välttämättömyyden pakosta, sillä aikana ennen teräskegejä puutynnyri oli parhaiten oluen kuljetukseen sopiva astia.

Lapon valikoima palvelee kiinnostunutta kuluttajaa tässäkin asiassa - omaa tammitynnyriä ei tarvitse

haalia aikakoneen avulla tai laivata viskimaista kalliilla rahdeilla. Markkinatalous on tarjoillut tähänkin kuluttajalähtöisen ratkaisun - tammi(tynnyri)lastut.

Tammilastut ovat juurikin nimensä mukaisesti paahdettua tammea lastumuodossa. Lastuja voidaan käyttää oluessa mausteena, lisäämällä ne kuivahumalan tapaan. Aromiprofiililtaan ne ovat yllättäen tammisia, pähkinän ja vaniljan vivahtein.

Tammenlastuja on saatavilla sekä amerikkalaisia että ranskalaisia, kahdessa eri paahtoasteessa. Amerikkalaiset lastut ovat voimakkaammin tammisia, ranskalaiset aromeiltaan hienovaraisempia ja makeampia.

Lisäksi saatavilla on käytetyistä kypsytystynnyreistä valmistettuja lastuja, jotka tuovat mukanaan niissä pidetyn vahvemman alkoholin makuja. Valikoimassamme on sherry-, viski- ja bourbon-tynnyreistä valmistettuja lastuja.

Miten lastuja käytetään?

Tammilastuja lisätään käymisastiaan kuivahumalan tapaan. Määrä ja aika riippuvat Lastut voi pakata humalasukkaan, jolloin ne voidaan poistaa helposti.

Annostelu on luonnollisesti makuasia, mutta yleisohje lähtökohdaksi on enintään 50g / 10 litraa, ja lastuja pidetään astiassa korkeintaan viikon, jotta lastujen maku ei peitä oluen muita aromeita. Varsinkin ensimmäisellä kerralla on syytä maistaa olutta lastujen ollessa astiassa halutun aromin löytämiseksi.

Tehdasvalmistetut lastut ovat periaatteessa sellaisenaan lisättäviä, mutta jos haluat välttää kontaminaatioriskiä, voit myös keittää lastuja vedessä ja lisäämällä sitten syntyneen teen oluen sekaan vähitellen.

Toinen vaihtoehto, varsinkin maustamattomien lastujen kohdalla on upottaa lastut vuorokaudeksi vahvaan alkoholiin, esim. vodkaan.

Tutustu koko lastuvalikoimaamme verkkokaupassa

Ostoskorisi on tyhjä