Lappo.fi

Kotipanijoilla ei yleensä ole tarve miettiä mitä käymisastiaa käytetään - monelle astia valikoituu edullisuuden tai ihan vain sattuman kautta. Mutta tässäkin, kuten muissakin juomanvalmistuksen osa-alueissa, on tilaa valita omaan käyttöön sopivin vaihtoehto. Kaksi käymisastian valintaan vaikuttavaa ominaisuutta ovat niiden materiaali ja muoto.

Muovi, lasi, metalli – materialistista hapatusta 

Monen kotipanijan ensimmäinen käymisastia on vanha kunnon elintarvikemuovinen kotiviinisaavi, tuo harrastuksemme työjuhta, joka puhisee ja pöhisee kellarin nurkassa kuin tavallista laiskempi kissa.  Käymisastia vesilukolla ja hanalla

Saavi 30 litraa

Perinteinen muovisaavi on erinomainen aloitusvalinta. Sen vetoisuus on suurin piirtein sama kuin yleisimpien kotipanoerien, se on tyhjänä kevyt, hinnaltaan edullinen, saatavilla muualtakin kuin erikoisliikkeistä ja putoamista kestävä. Vesilukkoaukollinen kansi ja sivuhana ovat yleisimmät lisävarusteet mitä näihin saaveihin saa.  

Huono puoli perusmuovisaavissa on se, että pitkällä aikavälillä muovi ei välttämättä kestä puhdistusta. Toistuva pesu ja desinfiointi vahvemmilla aineilla saattaa heikentää muovin rakennetta, tai irrottaa muovista kemikaaleja. Harjaaminen voi naarmuttaa muovin pintaa, ja uurteen tarjoavat bakteereille suojaisan kasvupaikan.  

Demijohn 5 litraa, lasia
Koripullo

Lasiset käymisastiat, erityisesti carboyt ja demijohnit ovat olleen muualla maailmassa kotipanijoiden ykkösvaihtoehto, ainakin aiemmin. Lasi on erinomainen materiaali elintarvikevalmistukseen, se kestää toistuvaa puhdistusta, ei eritä kemikaaleja eikä naarmuunnu. Läpinäkyvä materiaali päästää kuitenkin enemmän valoa kosketuksiin käyvän oluen kanssa, mikä saattaa vaikuttaa käymisprosessiin. Täysi lasiastia painaa vietävästi ja on herkkä rikkoutumaan pudotessaan tai kolhiintuessaan. Toisaalta lasiastioita on saatavina pieniäkin kokoja, jos 20-litran keitot eivät kiinnosta. 

Käymisastia ruostumatonta terästä

Ruostumaton teräs on astiamateriaaleista kestävin ja ammattilaiskäytössä suosituin. Kestävä, neutraali materiaali joka on puhdistettavissa ja sanitoitavissa tehokkailla aineilla. Lisäksi metalliset astiat kestävät kovempia paineita – jos käytät käymisastiaa myös hiilihapotukseen kaasuinjektiolla, on metalli paras vaihtoehto. Lasi- ja metalliastiat soveltuvat myös muovia paremmin pitkään säilytykseen ja kypsytykseen. 

Muodollisesti pätevä - astia siis 

Grainfather käymisastia

Astian malli on toinen valinnan paikka. Karkeasti ottaen vaihtoehtoja ovat tasapohjainen saavi, tasapohjainen pullo tai kartiopohjainen, hieman ammattimaisempi tankkiastia. Merkittävin ero kartion ja tasapohjan välillä on sedimentoitumisessa – hiivan ja kuivahumalan laskeutumisessa astian pohjalle. Kartiopohjaisissa sedimentti kertyy nimensä mukaisesti kartioon, mikä helpottaa merkittävästi esimerkiksi hiivan keruuta uudelleenkäyttöön. Kartio myös helpottaa kirkkaan oluen siirtämistä, siirtohanan sijaitessa sedimentin yläpuolella.  

Demijohn PET-muovia, hanalla

Merkittävä ero pullojen, käymisastioiden ja saavien välillä on myös niiden ilmatiiviydessä. Kapea- tai pieniaukkoiset pullot ja tankit on helpompi ilmatiivistää. Toisaalta kapea-aukkoiset astiat vaativat pesulta enemmän vaivaa ja välineitä - pitkiä harjoja ja tarkkuutta. 

Valinta riippuu siis tarpeistasi ja budjetista - vaihtoehtoja on kyllä tarjolla joka lähtöön. 

Ostoskorisi on tyhjä