Lappo.fi

Wyeastin kausihiivat kevät-kesälle 2018 ovat saapuneet varastoomme. Rajoitetun ajansaatavilla olevissa hiivoissa löytyy tällä kertaa hapan- ja belgihiivakantoja. Lisäksi asiaa hiivastartereista ja niiden käytöstä.

Wyeastin kausihiivat saapuneet!

Wyeastin kausihiivat kevät-kesälle 2018 ovat saapuneet varastoomme. Rajoitetun ajansaatavilla olevissa hiivoissa löytyy tällä kertaa hapan- ja belgihiivakantoja.

Wyeast 5151-PC BRETTANOMYCES CLAUSSENII - tasapainoinen brettanomyces-kanta, jossa kevyt brettaisuus ja paljon trooppisen hedelmän ja ananaksen aromaattisuutta. Wyeast 3655-PC BELGIAN SCHELDE ALE ™ - aromaattinen, Antwerpenin alueen ale-kanta, joka soveltuu hyvin karamellisiin ja vaaleisiin mallaspohjiin. Wyeast 3191-PC BERLINER WEISSE BLEND ™ - Berliner Weisse -tyyleille tehty sekoitus, jossa lactobacilluksen hapokkuun ja brettanomyceksen villeys kohtaavat puhtaan saksalaisen ale-hiivan.

Näitä on saatavilla valmistajalta vain heinäkuun loppuun, joten tilaa omasi jo nyt!

Hiivastarteri - mikä se on ja mitä sillä tehdään

Hiiva on oluen keskeisimpiä raaka-aineita, ja erilaisia kantoja löytyy markkinoilta jo satoja. Kotikäyttäjäystävälliset kuiva- ja nestehiivapakkaukset ovat tehneet valmistuksesta merkittävästi helpompaa vuosien saatossa, mutta nekään eivät aina ole täydellisiä.

Miksikö? Koska optimaalinen hiivasolujen määrä riippuu oluesi tyylistä ja ominaispainosta, eikä määrämittaan pakatut hiivapaketit luonnollisestikaan voi siihen vastata. Pakkauskoko saattaa silloin johtaa alihiivaamiseen, mikä hidastaa käymistä, tuottaa virhemakuja ja nostaa kontaminaation riskiä. 

Alla muutama yleinen nyrkkisääntö hiivan määrästä:

  • Perusvaatimus hiivalle ale-oluissa 0,75 miljoonaa solua per millilitra per pistettä OG:ta.
  • Jos vierteesi vahvuus on esimerkiksi 12 platoa, tämä tarkoittaa n. 200 miljardia hiivasolua n. 20 litran kotikeitolle. Vahvempi olut ja suurempi vaatii tietenkin enemmän hiivaa.
  • Lager-oluet vaativat kaksinkertaisen määrän aktiivisia hiivasoluja.
  • Yleisin kotikäyttöön sovelutuva hiivapakkauskoko pitää sisällään 100 miljardia solua.

Startteri on tapa varmistaa, että keitoksesi saa riittävän määrän hiivaa. Startterissa hiivapakkauksen hiiva herätetään ja sitä kasvatetaan ennen lisäämistä vierteeseen. Prosessi on helppo, mutta vaatii omat välineensä:

  1. Hiivapakkaus, luonnollisesti
  2. Kattila
  3. Humaloimatonta, vaaleaa spraymallasta
  4. Helposti steriloitava ja sanitoitava kasvatusastia

Perusprosessi starterin valmistamiseksi on yksinkertainen: 

1. Liuota spraymallas veteen - veden määrä riippuu haluamasi startterin koosta ja spraymallasta tulisi lisätä niin, että liuoksen ominaispaino on noin 1.040 OG / 10 plato. Hyvä nyrkkisääntö on 100-120 grammaa kuivamallasta per litra startteria. Yleisin starterkoko kotioloissa on 1 litra.

2. Keitä liuosta 10 - 15 minuuttia.

3. Jäähdytä liuos nopeasti, ja siirrä se sanitoituun kasvatusastiaan. 

4. Kun liuos on lämmennyt takaisin huoneenlämpöiseksi, lisää hiiva ja sulje pullo. VOit käyttää astiasta riippuen kantta, ilmalukkoa tai vaikka kelmua.

5. Startterin voi lisätä vierteeseen kunhan se on saavuttanut aktiivisen vaiheen tai vielä hieman käymisen hidastumisen jälkeen. Jälleen kerran nyrkkisäännöksi soveltuu noin vuorokausi starterin aloituksesta.

Tarkemmin starttereista voit lukea aina mainiolta Howto Brew -sivustolta. Myös White Labsilla on videomuotoisia ohjeita heidän hiivojensa käyttöön starttereissa.

Antoisia kotikeittohetkiä Lapolta!

Ostoskorisi on tyhjä