Lappo.fi

Julkaistu 17.3.2021

3 parasta mäskin huuhtelutapaa


Huuhtelu (sparging tai lautering englanniksi) on mäskäyksen loppuvaihe. Huuhtelun tarkoitus on varmistaa, ettei maltaisiin jää käymiskelpoisia sokereita ja siirtää ne vierteeseen. Huuhtelutapoja on jälleen kerran useita, esittelemme yleisimmät alla.

1. No-Sparge
on paradoksi, eli huuhtelu huuhtelematta. No-Sparge on varsinkin pussimäskääjille tuttu tapa, jossa maltaita ei erikseen huuhdella, vaan niiden annetaan rauhassa valua mahdollisimman kuiviksi – pussimäskääjä voi nopeuttaa prosessia puristamalla pussia. Tämä tapa vaatii kuitenkin suuremman määrän vettä tavoite-eräkoon saavuttamiseksi, jolloin mäskäysteho voi hyvinkin jäädä alhaiseksi. Jos et saa mäskistä riittävää määrää vierrettä keittoon, voit lisätä puhdasta vettä keittokattilaan. Toisaalta no-sparge on ehdottomasti yksinkertaisin tapa, mäskäyslaitteen kanssa sinun tarvitsee vain nostaa mallaspiippu ylös ja odottaa.

2. Batch Sparge on ehkä yleisin tapa huudella mäski kotiolosuhteissa. Tässä tavassa maltaisiin lisätään kuumaa huuhteluvettä pienissä erissä (eng. batch), esimerkiksi kannullisissa. Huuhteluvesi kaadetaan mahdollisimman tasaisesti mallaspatjan päälle ja vierteen annetaan valua, kunnes haluttu keittomäärä on saavutettu.

Batch-Sparge aloittelijalle mäskäyslaitteessa:

  • Lämmitä erillisessä kattilassa vettä n. 74°C lämpöiseksi.
  • Nosta laitteesi mallaspiippu yläasentoon
  • Ala lisäämään vettä erissä mallaspatjan päälle
  • Jatka kunnes vierrettä on keittomäärän verran


3. Fly-Sparge
on panimoissa käytetty menetelmä. Siinä mäskättyyn mallaspatjaan lisätään hitaasti ja jatkuvasti hieman kuumaa vettä, joka valuu mallaspatjan läpi vierteen sekaan vähän kerrassaan. Fly-spargen erottaa batch-spargesta huuhtelun jatkuvuus, vesimäärä mallaspatjan päälle pidetään pienenä, jotta mäski ei tukkeudu ja vesi jakaantuu madollisimman tasaisesti patjan läpi.
Fly-sparge on tehokkain huuhtelutapa, sillä se irrottaa parhaiten jäljellä olevia sokereita maltaista. Kotioloissa Fly-spargen toteuttaminen on hankalaa, sillä vesi tulisi suihkuttaa mallaspatjan päälle tasaisena virtana. Helpoin fly-spargen korvike kotona onkin asettaa mallaspatjan päälle rei’itetty alumiinifolion pala, jonka päälle huuhteluvettä kaadetaan vähän kerrassaan.

Ostoskorisi on tyhjä